Välja inriktning på bloggen

Välja inriktning på bloggen

Om du funderar på att komma igång med att blogga finns det några grundläggande saker att fundera över. Bland annat bör du fråga dig själv hur mycket tid du är beredd att lägga ner på din blogg och vilket ämne bloggen ska handla om. Genom att skriva om något som du är genuint intresserad av ökar chansen att du fortsätter att skriva regelbundet under lång tid framöver.

Väck känslor och ge tips

Välj ett ämne som du verkligen är intresserad av att skriva om när du startar din blogg. Det kan vara alltifrån katter till fotboll eller matlagning. Genom att välja ett ämne som du kan mycket om blir det enkelt att producera blogginlägg och besökarna kommer dessutom att känna att du är trovärdig och kan lära dem något. Ett bra sätt att få många besökare är att ge råd och tips om bloggämnet. Har du en inredningsblogg kan du göra ett inlägg om hur det går till att renovera ett kök eller bygga en altan. Ge gärna tips om var det går att köpa kvalitetsmaterial till renoveringsprojekten och tipsa exempelvis om att byggvaruhuset Buildor har billiga byggvaror med prisgaranti.

Ett annat sätt att få många besökare är att berätta ärligt om sina egna utmaningar i livet eftersom det väcker känslor och lockar många besökare. I Sverige har till exempel Jocke och Jonna nått en miljonpublik på sociala medier genom att vara öppna med sitt privata liv och sina psykiska diagnoser. Alla vill förstås inte vara lika offentliga med sina personliga sidor och därför gäller det att fundera igenom vilka delar av ditt liv som du kan tänka dig att berätta om på din blogg. Tyvärr drabbas många av näthat eller otrevliga kommentarer när de publicerar material på nätet.

Lägg ner tillräckligt med tid på bloggen

För att få en välbesökt blogg behöver du lägga ner mycket tid på att skapa bra inlägg. Bloggen behöver även uppdateras regelbundet för att besökarna ska komma tillbaka vecka efter vecka. Om du även använder sociala medier där du lägger ut dagliga inlägg behöver bloggen inte uppdateras lika ofta men minst några gånger i veckan är minimum för att lyckas bygga upp en stor blogg. För att bloggen ska se proffsig ut behöver du också lägga ner tid på att ta fotografier med bra kvalitet. Även videoklipp med händelser från din vardag eller med instruktioner på hur t.ex. träningsövningar eller byggprojekt går till är bra att ha med på bloggen. Se till att bild- och ljud är bra i videorna och öva gärna några gånger innan du börjar spela in. Ytterligare ett sätt att få besökare som återkommer till din blogg är att uppmuntra dem att kommentera genom att ställa frågor som: Vad tycker ni? Lägg även tid på att ha en dialog med besökarna och på att besvara deras frågor i kommentarsfältet.

writers