Bloggtips: gör-det-själv

Bloggtips: gör-det-själv

Om du vill få fler besökare till din blogg så måste du skapa blogginlägg som är relevanta och intressanta. Ett sätt är att skapa gör-det-själv-artiklar, DIY – do-it-yourself.

Gör-det-själv-artikeln

En gör-det-själv-artikel visar hur man ska göra något. Ofta med en enkel och smart text tillsammans med bilder som visar momenten steg för steg. Om du har en trädgårdsblogg, så kan du skapa artiklar som visar hur man ska förså blommor eller bygga jordgubbsland på pallar. Om du har en blogg som hjälper folk med datorproblem, så kan du visa steg för steg hur en person löser ett problem, genom att du tar skärmdumpar och sedan skriver förklarande text till.

Innan du börjar med en gör-det-själv-artikel behöver du planera. Tänk också på att det som du ser som självklart, inte behöver vara det för dina läsare. Planera in hur många steg som behövs, gör momenten, ta bra bilder och skriv sedan en beskrivande text. Texten ska helst inte vara för detaljerad. Du kan istället länka till en längre artikel som beskriver hela processen mer noggrant och förklarar saker kring ämnet.

Olika nivåer

För att använda texten så mycket som möjligt, så kan du göra flera gör-det-själv-artiklar av samma moment, men på olika nivåer. I den avancerade artikeln behöver du inte berätta om hur man försår blommor eller något om vad en skärmdump ens är och även ge lite extra kunskap. I nybörjarartikeln kan du visa hur man försår blommorna eller hur läsaren själv kan ta en skärmdump beroende på dator.

Du kan sedan skapa en kategori med gör-det-själv-artiklar, så att det blir lätt för besökarna att hitta dem. Sådana artiklar fungerar också bra att dela på sociala medier.

writers