Bloggtips: förnya bloggen

Bloggtips: förnya bloggen

Det är många som har en blogg, skriver ett tag, men sedan känner att det står stilla i bloggandet, eller att bloggen inte är vad man skulle vilja att den var. Du har kanske försökt få inkomst på din blogg, men inget händer, eller så önskar du fler besökare för att få inkomst på den eller kunna dela med dig av dina tankar till fler personer. Då är det dags att förnya bloggen.

Fortsätta eller skapa ny blogg?

Det första du behöver fråga dig själv är om du ska ha kvar existerande blogg eller skapa en ny. Det finns plus och minus med både gammal och ny blogg. Det första som du måste besluta dig om är varför du vill förnya bloggen. Om ditt mål är att få fler läsare eller använda bloggen som inkomstkälla, så måste du börja med att titta på ditt domännamn. Om din blogg handlar om hundar, men domännamnet är LivetmedCicci.xx, så finns det ingen anledning för hundintersserade att gå in på din blogg – skapa ny blogg. En andra orsak att skapa ny blogg är om du har en blogg som du inte kan bestämma över, vare sig för reklaminkomst eller utseende. Du bör också ha en blogg vars domännamn du själv äger, alltså att det har ett suffix på .se, .com eller liknade.

Förnyelse

Det första du behöver göra när du ska förnya din blogg är att besluta dig för vad din blogg ska fokusera på. Det underlättar både när du skapar nya kategorier, skriver inlägg och gör layout. Det räcker inte att ändra färgerna på bloggen, du behöver renovera den. För att få din blogg att se mer seriös ut bör du skapa bra kategorier. Om du har en livsstilsblogg kan du ha kategorier som träning, hem, resor och godaste recepten; om du har en ämnesblogg måste du tänka vilka kategorier som är bäst utifrån att läsaren lätt ska hitta.

Om det behövs kan du också förändra utseendet på bloggen. Det enklaste sättet är att surfa runt och titta på layout och färgkombinationer hos andra bloggar, särskilt framgångsrika bloggar. Kopiera inte – det förlorar du bara på – men använd det som tips. Hur en blogg är uppbyggd påverkar hur vi uppfattar den.

Innehållet

Det viktigaste i en blogg är alltid dess innehåll. Rensa bort dåliga och onödiga blogginlägg – ungefär som en garderobsrensning. Men behåll gärna inlägg så att det finns poster hela vägen till bloggens början – förutsatt att de är bra nog.

Skriv ett par längre blogginlägg, som artiklar, och be gärna någon korrekturläsa dem. Oavsett ämne, så kan du vara seriös i bloggandet. Du kan också be någon annan bloggare att gästskriva åt dig. Om du ber en vän så blir det gratis, men du kan också köpa bloggposter och då får du också länkar till den personens blogg. Det kan vara bra vid idétorka och när du vill få fler läsare och bättre rankning.

writers