Bloggar och bilder

Bloggar och bilder

När du bloggar så tänk på upphovsrätten innan du publicerar bilder, texter, musik och citat. Du får inte sno eller låna andras bilder hur som helst, utan måste tänka på vem som äger bilden. Den som äger bilden är den som köpt bilden med alla rättigheter från fotografen, och i övrigt fall är det fotografen som har rättigheterna till bilden. Det kan bli att du måste ta bort en bild från bloggen om du saknar tillstånd eller godkännande att använda den. Tidningen PC för Alla ger dock tips på sajter med gratis bilder, så in och kolla där istället för att leta på Google bilder.

Vuxenblogg

Du vet aldrig vem som kommer att besöka din blogg, och en mängd erotiska bilder kan göra att besökarna avtar istället för att tillta. Bloggen kan även få sämre ranking i sökresultaten om bilderna påverkar olika sökfilter. Istället för ett överflöd av smaskiga bilder kan du använda länkar. Skriver du om sex och samlevnad och vill visa spännande leksaker eller till och med recensera dem fungerar en länk hur bra som helst, för även bilder hos en webbshop kan vara skyddade av upphovsrätten. När det ändå pratas om vuxenaktiviteter så är sexleksaker av bra kvalitet inte fel att utöka vyerna med, så surfa in och kolla om du hittar något roligt att förnya sexlivet med. Kanske några sexiga underkläder eller ett par handklovar?

Rätt bilder är viktigt

Bra och relevanta bilder är ännu ett tips för hur du lyckas med bloggen och får dina läsare att bli intresserade. En text tillsammans med bilder som föreställer något helt annat ger ett förvirrat intryck och läsaren kan tappa intresset – och det vill du ju inte, eller hur?

Ofta används egna bilder i en privat blogg, särskilt om bloggen beskriver en persons egen vardag. När du tar egna bilder får du fritt fotografera vad du vill på allmänna ställen utomhus, och om personer råkar komma med är det fullt tillåtet att använda bilden ändå och publicera den. Vad som däremot inte är tillåtet är att ta en bild på någon som joggar förbi och sedan använda bilden i reklamsyfte för någonting. En person kan alltså inte bestämma om han eller hon vill finnas publicerad på din blogg genom en privat bild du tagit, men så fort du lägger till en reklam eller säljande syfte för en produkt och använder denna okända joggare måste personen uttryckligen ge sitt tillstånd för att du ska få använda bilden.

Läs gärna mer om vad som gäller för upphovsrätt för bilder innan du ens publicerar något du inte själv har fotograferat, eller om du har fotograferat konst, folk, tillställningar eller hittat en bild på internet du vill använda. Det vore dumt att få betala ersättning till någon eller att behöva ta bort en fin bild som du har fastnat för bara för att du inte orkade kolla upp vem som äger själva bilden, eller för att du fotograferat konst inne på ett museum eller galleri och lägger ut. Tänk efter före så kommer allt bli jättebra.

Lycka till!

writers