Att göra bloggande till ett jobb

Att göra bloggande till ett jobb

Det är en dröm för många bloggare att börja leva på sin blogg. Möjligheterna att tjäna pengar på bloggar

finns samtidigt som det innebär att en hel del regler behöver följas. När bloggen genererar intäkter behöver det betalas skatter och när det läggs ut annonser behöver regler följas. Ett första steg i att gå från att bloggen är en rolig grej att göra till ett faktiskt arbete är att läsa på och lära sig.

Skatter och regler

En bloggare som börjar tjäna pengar behöver registrera en f-skatt för att kunna ta emot betalningar och betala in sina egna skatter. I början kan det vara svårt att få ett företag att gå runt eftersom faktureringstiden ofta är mellan 30-90 dagar vilket gör att väntan på pengarna kan bli lång. Möjligheten att sälja fakturor är ett alternativ för att få tillgång till pengarna snabbare. Ett fakturaköp går till på det sättet att ett företag köper fakturan mot en kostnad och säljaren får tillgång till pengarna snabbare. Ofta går det att sälja en faktura och få pengarna inom 24 timmar, vilket kan göra en stor skillnad för ett nystartat företag.

Det kan vara ett stort steg att ta i början att starta ett eget företag och för den som vill göra det enkelt kan det att vara ett alternativ att jobba som egenanställd. En egenanställning innebär att en person kan skicka fakturor via ett företag som ordnar med att betala in skatter och avgifter mot en procent av summan fakturan är på.

Tänk igenom hur din situation ser ut och vad som passar bäst i ditt liv. Alla har olika förutsättningar för att komma igång.

Regler för annonsering

I takt med att antalet bloggar ökar och annonserna blir fler och fler har det även kommit fler regler. Det finns generella regler för vad som gäller när ett inlägg innehåller betalda annonser och att följa dem är viktigt. Företaget brukar sedan ha egna regler och att ha en rak och tydlig kommunikation över hur annonseringen ska gå till är viktigt. Inte minst för att det fortsatta samarbetet ska kunna fortgå under en längre period. Företagen har idag många andra bloggar att välja mellan och att värna om sina kund- och leverantörsrelationer är viktigt.

Det här är två viktiga faktorer för att kunna starta upp en verksamhet kring bloggen. Innan steget tas är det bra att kolla vad som gäller för att kunna driva den som ett företag i just ditt fall. Sedan är det otroligt viktigt att kolla med företagen du samarbetar med hur de vill att samarbetet ska fortsätta i framtiden. Ett väl fungerande samarbete kan dessutom leda till att din blogg växer och blir större vilket är målet för de flesta.

writers